Prologas

Nuo pat paauglystės svajojau parašyti ir išleisti knygą. Kietu viršeliu. Uostyti jos puslapius ir rankose laikyti žinojimą, jog mano žodžiai kažką įkvėps, motyvuos, supykdys, pravirkdys, sukels juoką ir sužadins įvairias emocijas. Kūrinių prirašiau. Išleisti nepavyko. Todėl nusprendžiau viską, ką apmąstau, ką išgyvenu ir parašau pasidalinti tinklaraštyje, kurį vadinu savo asmenine knyga. M • knyga. Visgi bet kurios išleistos ar neišleistos knygos tikslas – pasiekti skaitytoją. Tikiuosi, tai, ką rašau pasieks Jus.

Šioje knygoje rasite skirtingų temų skyrius: dabar, mikrokosmosas ir VSC.

dabar – skyrius apie mano dabartinius išgyvenimus. Apie netikėtai užklupusį krūties vėžį, apie visas užplūstančias emocijas, apie dalykus, kuriuos greituoju būdu pasidalinu soc.tinkluose, bet kurie pasimeta informacijos begalybėje, yra ribojami simbolių kiekio ir nėra pritaikyti lėtam skaitymui. „dabar” ir yra dabar – nesvarbu, apie praeitį, dabartį ar ateitį. dabar yra perspektyva, kuria matau viską, kas buvo, yra ir dar bus mano gyvenime.

mikrokosmosas – nuostabus žodis, kurį atradau grupės BTS dainoje „Mikrokosmos„. Ir nors daina ne visai apie tai, ką talpinsiu šiame skyriuje, pats žodis mane pakerėjo. Sen. graikų filosofijoje žodis „mikrokosmas” reiškė „žmogaus pasaulis„. XV a. žodis „mikrokosmosas” reiškė „žmogaus prigimtis ir jo kūnas, kaip atstovas visatai„. XVII-XIX a. „mikrokosmosas” reiškė „asmuo„. Skyriui esu paruošusi temas, kuriomis norėčiau diskutuoti savo išsvajotame „moterų klube” – apie santykius, apie pasitikėjimą savimi, apie tikslo paieškas, apie įkvėpimą, apie gyvenimo balansą… Apie visas mano mėgstamų psichologinių knygų gvildenamas temas. Nesu ir nesidedu psichologe, daugelį dalykų praeinu savo kailiu ir galiu kalbėti iš asmeninės patirties perspektyvos, paremdama tam tikrais psichologiniais faktais.

VSC – pusmetį rašyta ir iš naujo išgyventa mano patirtis valgymo sutrikimų centre. 2013 metais, paskatinta savo tuometinės psichologės, pradėjau depresijos ir nervinės anoreksijos gydymą Psichikos sveikatos centre, Vilniuje. Ir nors išėjus iš ligoninės stebuklingai nepasveikau ir patyriau ne vieną atkrytį, nusprendžiau, jog po dešimties metų, atėjo laikas praskleisti paslaptingą „psichūškių” skraistę ir aprašyti tai, kas vyksta mitais apipintoje įstaigoje. Tai mano asmeninė patirtis ir ji nebūtinai sutampa su kitų patirtimi. Šią patirtį rašiau su tikslu paskatinti žmones, patiriančius panašius sveikatos sutrikimus, kreiptis pagalbos, nebijoti gydymosi proceso ir pasirūpinti savimi. Taip pat supažindinti su psichikos sveikatos problemomis nesusidūrusius asmenis su tuo, kas galbūt nevyksta „ant jų kiemo”, bet tikrai yra visai šalia kiekvieno mūsų. Rašiau ir taupiau tai knygai kietu viršeliu, deja, leidykloms tema nepasirodė aktuali ar verta investicijų. 2023 metais, tapusi Higienos instituto iniciatyvos, kurios tikslas mažinti psichikos sveikatos stigmą visuomenėje, „Žvelk giliau” ambasadore, pamaniau, jog laikydama visus savo išgyvenimus „kietam viršeliui”, neįgyvendinsiu asmeninio tikslo – dalintis, motyvuoti ir pasiekti žmones, todėl atiduodu į Jūsų rankas tai, kas buvo mano manifestuota svajonė, bet kam buvo lemta atsidurti tinklaraštyje. Beje, sutapimas? Esu gimusi pasaulinę psichikos sveikatos dieną.

Kol kas tiek skyrių turintiems laiko skaityti. Kažkada jų bus daugiau. „Knygą” apibūdinau savo gyvenimo moto: gyvenk gyvenimą apie kurį norėtum perskaityti. Tokį ir gyvenu. Pažadu, Jums bus įdomu jį perskaityti. O kadangi visą mano gyvenimą „apvainikuoja” muzika, stengsiuosi kiekvienam įrašui sukurti nuotaiką, pasiremdama daina ar melodija, kuri padės žengti koja kojon su mano mintimis.

Martina

Leave a Reply

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *